Toata lumea vrea sa ajunga in rai, dar nimeni nu vrea sa moara

Ce este Drona? Care este viitorul Dronelor?

Drona este un dispozitiv de tip UAV (Unmanned Aerial Vehicle) capabil să zboare fără să fie pilotat de o persoană, care a fost folosit iniţial doar în scopuri militare pentru recunoaşterea unor obiective şi bombardarea unor ţinte strategice.

La fel cum s-a întâmplat şi cu internetul, dronele au trecut din sfera exclusivă a armatei şi, cu unele modificări importante, au ajuns să fie produse şi în scopuri comerciale. În prezent, dronele sunt folosite şi în scop profesional pentru filmarea de la înălţime a unor evenimente sportive sau concerte, dar şi de către utilizatori obişnuiţi care au descoperit o nouă “jucărie” cu care să-şi petreacă timpul.

De altfel, dacă dronele militare pot fi comparate cu avioanele, dronele civile sunt semnificativ mai mici şi mai puţin performanţe, dar au preţuri accesibile pentru o gamă diversificată de persoane.

Dronele civile sunt controlate wireless prin intermediul unei telecomenzi sau a unei aplicaţii de Android sau iPhone, iar atunci când eşti interesat de achiziţie trebuie să te interesezi de mai multe aspecte, cum ar fi camera foto, distanţă de zbor sau autonomia bateriei.

Viitorul dronelor – roboţii autonomi?

Următorul pas pe care armata americană îl are în vedere este dotarea dronelor cu capacitatea de a indentifica singure ţintele inamice, fără asistenţă umană.

Momentan, armele cu care sunt dotate dronele ce patrulează câmpurile de luptă sunt lansate doar în urma comenzilor piloţilor, însă cercetătorii americani lucrează la conceperea unor sisteme capabile de a lua decizii autonome.

La graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord există deja “paznici robotizaţi” capabili de decizii autonome. Turetele “Super aEgis 2” pot detecta un om de la 2,2 kilometri distanţă, indiferent de vreme, atacând inamicii cu o mitralieră de calibrul 12,7 milimetri.

Specialiştii consideră că nu va dura mult până când şi dronele vor deveni autonome, urmând să identifice inamicii cu ajutorul algoritmilor sofisticaţi şi apoi să-i atace cu armele din dotare.

Ronald C. Arkin, autorul studiului “Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots” finanţat de aripa de cercetare a armatei americane, afirmă că “autonomia letală este inevitabilă”. SUA nu este singura ţară în care se desfăşoară cercetări în acest domeniu, China investind de asemenea sume importante.

Armata SUA estimează că în 2030 drone de dimensiunea insectelor, dotate cu camere şi senzori, vor fi folosite pentru spionaj. Această previziune ar putea deveni realitate chiar mai devreme de 2030: o echipă de cercetători de la laboratorul de microrobotică al Harvard a creat, cu ajutorul unei imprimante 3D, o mini-dronă de dimensiunile unei monede, numită Mobee.

 

yohin yohin

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box