Toata lumea vrea sa ajunga in rai, dar nimeni nu vrea sa moara

Nu, nu e vina tinerilor care nu au ieșit la vot pentru rezultate, terminați cu prostia asta

Tot văd semidocți că se uită la poze de genul ăsta si-și smulg părul din cap.

15541221_1331099523607930_8405943832237021392_n

Vai! Generația tânără e dezinteresată politic! Lasă boșorogii să aleagă pentru ei! Ia uitați cât de puțini sunt pe covrig! Unde e tineretul? De ce nu e pe covrig? Of, ce inconștienți și iresponsabili sunt!

Sigur, pare așa, dacă nu înțelegi matematică sau cum funcționează oamenii. Cifrele de mai sus sunt destul de păcălicioase dacă ai dormit în bancă la mate în gimnaziu. În primul rând, tinerii sunt mult mai puțini decât bătrânii,pentru că îmbătrânirea populației și alte fenomene sociale.

15356726_1519743691373350_1770069331198852236_n

(cifrele cu totalul de votanți sunt ceva mai vechi, pentu că astea se raportează după cum au chef la respectivele alegeri, dar raportul se păstrează, așa că e irelevant)

Pe cifre e cam ușor să îți dai seama de ce atât de puțini tineri au votat. Pentru că sunt puțini. Din 16 milioane de ștampiliști posibili, doar un sfert sunt sub 35 de ani. Deci în cele mai ideale condiții, mai mult de un sfert pe covrig n-au cum să fie tinerii. Atâți suntem.

Acum, dacă facem și calculul de prezență la vot pe vârste, ne iese cam așa:

18-34 de ani, prezență la vot, cam 31%

35 – infinit – cam 48%

Sigur, e o diferență sesizabilă. Dar trebuie să luăm în considerare că dezinteresul față de alegerile astea a fost la toate categoriile de vârstă. Oau, pe 5 bătrâni din 10 îi doare la bască de alegeri, și pe 7 tineri din 10. Parcă diferența nu e atât de groazincă.

Mai ales pentru că e mai greu pentru tineri să voteze.

Câți sunt plecați la studii/muncă/produs prin străinătate? E normal să-și piardă interesul față de țara care nu le-a oferit condiții și i-a forțat să plece.

E normal să nu aibă chef să facă drumuri lungi pentru un vot. Că na, nu sunt secții ca în țară.

E normal ca din sutele de mii de studenți împrăștiați din orașele mici spre ălea mai mari pentru studii și muncă, mulți să nu aibă chef să se miște până acasă pentru un vot. Mulți au rahaturi de făcut. Eu în primii 7 ani de stat în București nici nu aveam viză de flotant. Era super complicat cu votul. Și mulți sunt la fel. Știu oameni de vârsta mea care au deja 10 ani de București și nu au buletin de aici.

Bătrânii sunt mai statici. Au viața așezată. Secția de vot lângă casă. Țara asta obligă tânărul să alerge peste tot, ca un coi într-o căldare, să-și găsească rostul, apoi tot ea plânge că nu-și găsește drumul înapoi până la secția de vot.

Și mulți tineri nu au de muncă. Pentru că sistemul cretin te obligă la o școală inutilă până la 25 de ani.  Șomajul zbârnâie. E greu să îți pese de politică când nu ai salariu și nu plătești taxe.

15356643_1214080462018484_6676534794580497872_n

Dar să facem un calcul ipotetic.

Să zicem că tinerii ar fi votat în același procentaj cu bătrânii. Ar fi avut același grad de dezinteres. 48%. Ar fi ieșit vreo 700 000 de voturi în plus. Să presupunem că ar fi votat cam ca restul tinerilor. Jumătate USR- PNL, jumătate PSD și alte mizerii. Diferența ar fi fost o gâdilătură irelevantă.

Dar să presupunem absurd că toate cele 700 000 de voturi ar fi fost de la tineri verzi și verticali care votează USR. Ar fi adus USR pe la 18% și ar fi tras psd pe la 39%, PNL pe la 17%. Ar fi fost cam același rahat. Și în universul ăsta în care totul e perfect și unicornii există ar fi fost același rahat.

Concluzia ar trebui să fie alta.

Ăștia suntem toți. Am ieșit cam toți (care am putut). Nu cunosc pe nimeni care să fi chiulit de la vot fără un motiv bun. Eu, spre exemplu, nu-s în țară. N-am avut cum.

Dar povestea aia cu tânărul care e vag informat dar se crede prea șmecher să voteze și stă el în casă că e cool e o idioțenie. Ăia sunt nesemnificativ de puțini.

Ăștia

Suntem

Toți.

Atâți tineri interesați de politică am rămas. Că suntem o nație muribundă, cu extrem de puțini tineri, împrăștiați departe de secțiile de votare și fără perspective legate de țara asta. La câți suntem și cum e situația, s-a ieșit bine la vot. Nu a fost o problemă de mobilizare. Nu a fost nici un refuz al tineretului să participe la procesul electoral (mai mare decât al restului populației).

Terminați cu retorica asta imbecilă, că n-au ieșit tinerii din case. Au ieșit. Sunt goale casele. N-au alții de unde să iasă. Și dacă le puneai tuturor telecomandă, tot nu schimba nimic. Problema e mai complicată, dar e ușor să găsești țapul ispășitor.

Herp derp tinerii fac labă și ascultă vaporwave in loc să voteze. Hai sictir.

sursa: http://www.piticigratis.com

yohin yohin

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box