Toata lumea vrea sa ajunga in rai, dar nimeni nu vrea sa moara

Prea iute, prea ca la tara (fast to furious 7) via Sinziana !

Furious 7 Movie Poster

Am fost la “Furios si iute 7” si trebuie sa recunosc ca, pentru un film prost, e de fapt destul de bun. Sa fim seriosi, in afara de Vin Diesel care bate campii cu un Oscar pentru “Cea mai buna imagine”, nu viseaza nimeni ca seria ar fi un super-film, chiar daca e deja blockbuster.

Carevasazica, pentru un film fara pretentii, mi-a depasit cu mult asteptarile. Adica macar am ras copios si, recunosc, am avut si momente in care-am crezut ca distrug scaunul de la Imax de-atata-ncordare.

Alerta: ma straduiesc sa nu bag spoilere, dar totusi nu cititi asta pana nu vedeti filmul.

O plimbare cu cifra octanica mare si cifra de substanta mica

Capitanul Evident a vazut in filmul asta multe, multe masini musculoase care fac chestii super-mega-ultra-extra-giga-uluitoare: sar din avioane, coboara prin prapastii, ruleaza cu viteze ametitoare si traverseaza nu doua, ci trei cladiri zgarie-nori din Etihad. Franciza a ridicat standardele actiunii atat de sus cu noul “Furios”, incat ne asteptam ca la urmatorul film super-eroii nostri sa faca viraje in sincron prin Calea Lactee, in timp ce se-alearga cu cativa extraterestri. Povestea, ce-i drept, e cam lipsita de substanta si fiecare rasturnare de situatie pare doar un pretext pentru turatii mari si depasiri periculoase.

Personajul-surpriza este Deckard Shaw, interpretat cu mare pricepere si sex-appeal de cuceritorul Jason Statham. Poate ca-s eu fixista si cu idei preconcepute, dar britanicul ar fi meritat sa fie cap de afis; producatorii l-au “prezentat” insa dupa super-marele Vin Diesel. Dar da, se pare ca doar mie-mi arata asta din urma ca un australopitec autist caruia te-astepti sa-i curga bale din gura deschisa atunci cand incearca sa fie atent la ceva.

57913edd-2aa3-4471-9f36-0f6168da2c2a

Si baietii rai plang cateodata, nu doar cand li se strica masina.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu n-am mai vazut atata siroparie de la “Titanic” incoace. Letty (Michelle Ortiz) sufera de amnezie, asa ca Dominic (Vin Diesel) sufera la una cu ea, dar din dragoste. Brian (regretatul Paul Walker) incearca sa se-adapteze la viata de familie, dar duce dorul adrenalinei; nevasta-sa Mia e din nou cu burta la gura, dar vai, Julieto!, isi sacrifica dorintele egoiste de a-l sti pe tatal copiilor ei in siguranta si nu-i spune nimic despre asta inainte sa plece in “misiune”, pentru a nu-l influenta. Asta da spirit de sacrificiu! Pe scurt, avem un amalgam de scene pliiine de sirop, iar episodul din apropierea finalului, cand intreaga gasca se reuneste, amical, la plaja, pare rupta dintr-un clip Backstreet Boys. Mai-mai sa m-apuce cantatul in sala de cinema, va spun sincer. I don’t care who you aaaare, wheeere you’re from…

Rasu’ plansu’ ma bufneste

De ras, am ras copios. Am ras cand Hobbs (Dwayne Johnson) era-n spital si se uita la “Incredible Hulk” si cand si-a spart ghipsul incordandu-se pentru a le sari in ajutor prietenilor; pentru scena aia, ar fi meritat sa se uite si Hulk la el. Am ras la cat fightul dintre Letty si femeia-barbat-bodyguard imbracata-n Herve Leger, care a-ntampinat-o pe aleasa lui Dom cu un picior in gura si un “Ce bine c-ai venit, chiar ma plictiseam”. Am ras cand i-am vazut pe toti imbracati la 4 ace-n Abu Dhabi, de nu mai stiam daca ma uit la “Fast and Furious” sau la “Sex and the Shitty”. Am ras la plasarea de produse, cand ferocele Dom si-a declarat dragostea eterna pentru o bere mai feminina decat radlerul si lichiorul la un loc. Si apropo de scena aia si alte cateva, Kurt Russel e GE-NI-AL! Per total, au fost o multime de faze si replici haioase si pe intelesul tuturor, ca doar James Wan nu e fratii Coen.

Desigur, simplul fapt ca pelicula a fost un tribut pentru Paul Walker a starnit cateva zambete resemnate si cateva lacrimi in colturile ochilor din sala. Chiar daca unele dintre scenele editate dupa moartea lui au fost aproape inspaimantatoare si destul de vizibil imbinate ca piesele unui puzzle uzat si cu colturile roase, e de apreciat ca Universal si colegii de breasla i-au dedicat in totalitate finalul. Abia aici am reusit sa gasesc simbolistica din filmul asta, pentru ca pana in momentul ala vazusem doar chestii concrete si frivole. RIP Paul Walker, asadar.

*Am avut privilegiul sa vad chiar avanpremiera, pe 31 martie adicatelea. Cum era de asteptat, la final s-a aplaudat. Eu inca nu-s sigura daca eram intr-o sala de cinema plina de romani sau intr-un avion plin de romani care tocmai a aterizat.

yohin yohin

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box